Eiffage Construction wybuduje nową siedzibę główną Orange w Lyonie wykorzystując beton z kruszywem z recyklingu

Gospodarka cyrkularna w praktyce: znaczne ograniczenie emisji CO2 podczas budowy dzięki nowoczesnemu podejściu do produkcji betonu

Nowy biurowiec powstaje w Lyonie, w dzielnicy Part-Dieu. Przewidziany jest dla niemal 2 000 pracowników Orange. Został zaprojektowany przez dwie firmy architektoniczne: Hubert Godet i Hardel Le Bihan Architects. Zgodnie z planem, ma zostać oddany do użytku na początku 2020 r.

Firma Eiffage Construction, jako generalny wykonawca tej realizacji, zaproponowała, by Orange zbudował swoją przyszłą regionalną siedzibę główną z betonu wykorzystującego kruszywo pochodzące z recyklingu. Orange, który również dąży do ograniczania śladu węglowego generowanego przez swoją działalność, chętnie przystał na tę inicjatywę. Zdaniem Eiffage, projekt ten może stać się w budownictwie punktem odniesienia w zakresie praktycznego podejścia do gospodarki obiegu zamkniętego i zrównoważonego rozwoju.

Z 18 200 m3 betonu, który zostanie wykorzystany podczas tej realizacji aż 60% stanowić będzie kruszywo pochodzące z recyklingu. Beton ten będzie spełniał normę EN 206 CN dla betonu konstrukcyjnego i w zakresie swoich parametrów będzie tej samej jakości co beton wytworzony w tradycyjny sposób.

Kruszywo pochodzące z recyklingu, które zostanie wykorzystane do produkcji ekologicznego betonu, zostało pozyskane przez LafargeHolcim, wiodącego na świecie producenta cementu, kruszywa i betonu, który pod marką aggneo® oferuje kompleksowe rozwiązania w zakresie zarządzania odpadami na wszystkich rodzajach placów budowy.

Realizacja ta może pomóc Eiffage Construction w dalszym rozwijaniu oferty w zakresie budownictwa niskoemisyjnego. Równocześnie stanowić ma kontynuację pilotażowego projektu niskoemisyjnej konstrukcji Ateliers gaité Montparnasse w Paryżu oraz ekologicznej dzielnicy LaVallée w podparyskiej miejscowości Châtenay-Malabry, czyli realizacji wzorowych pod względem wpływu na środowisko od samego początku powstawania ich koncepcji.

 

aggneo® marka LafargeHolcim wprowadzona w 2013 r., dedykowana gospodarce cyrkularnej w budownictwie. aggneo® oznacza wszystkie usługi, produkty i rozwiązania LafargeHolcim realizujące dwa cele: świadczenie usług na rzecz społeczeństwa poprzez redukcję zanieczyszczeń i ochronę zasobów naturalnych oraz dostarczanie sprawdzonych rozwiązań w zakresie zarządzania odpadami, transportu i logistyki, kontroli jakości, przetwarzania i recyklingu – wszystkiego, co wspiera zrównoważone budownictwo.

Ateliers gaité Montparnasse – rewitalizowane od 2018 r. nowoczesne, wielofunkcyjne centrum handlowo-usługowo-mieszkaniowe położone w słynnej dzielnicy Montparnasse w Paryżu. Tworzą je sklepy, hotele, biura i budynki mieszkalne. Kompleksowy projekt rewitalizacji, stworzony przez firmę Unibail-Rodamco-Westfield, powstał w wyniku dyskusji z mieszkańcami oraz stowarzyszeniami aktywnymi w tej dzielnicy. Powierzona Eiffage Construction realizacja ma trwać do 2020 r. i stanowi pilotażowy projekt w zakresie radykalnej redukcji emisji dwutlenku węgla na placu budowy. Po raz pierwszy na szeroką skalę wykorzystywany jest tu innowacyjny, ekologiczny beton produkowany przez startup Hoffmann Green Cement Technologies, którego spoiwo emituje pięciokrotnie mniej CO2 niż tradycyjny cement.

LaVallée – eko-dzielnica położona w miejscowości Châtenay-Malabry pod Paryżem, która została kompleksowo zaprojektowana przez Eiffage Aménagement. Na 20 hektarach powierzchni powstają lokale mieszkalne – w tym socjalne, parkingi, sklepy, żłobki, przedszkola, szkoły różnych szczebli oraz biura (co zapewni miejsca pracy), a także miejska farma oraz ogólnodostępne rekreacyjne tereny zielone. 50% wykorzystywanej tu energii będzie pochodziła ze źródeł odnawialnych. Podczas budowy LaVallée w maksymalnym stopniu (aż w 98%) wykorzystywany jest beton i materiały pochodzące z odzysku, m.in. z rozbiórek i wyburzeń. Działania te prowadzone są we współpracy ze stowarzyszeniem ekologicznym RéaVie, którego celem jest zmniejszenie ilości odpadów w sektorze budowlanym i upowszechnianie recyklingu. Projekt eko-dzielnicy wpisuje się w idee budownictwa niskoemisyjnego, gospodarki cyrkulacyjnej (recykling), rolnictwa miejskiego i wspierania różnorodności biologicznej. Dodatkowe informacje: https://lavallee-chatenay-malabry.com/

Eiffage ConstructionEiffage Aménagement należą do grupy Eiffage – jednej z największych grup budowlanych i operatorów koncesji w Europie. Grupa Eiffage zatrudnia ponad 70 tysięcy pracowników, a jej roczna sprzedaż sięga 16,6 mld euro. Na całym świecie grupa Eiffage słynie ze śmiałych, ambitnych i bardzo wymagających realizacji. Przedstawicielami grupy Eiffage w Polsce są firmy Eiffage Polska Budownictwo, Eiffage Polska Serwis oraz Eiffage Immobilier Polska.

Zakończenie prac przy budynku A1 na osiedlu „Nowa 5 Dzielnica” w Krakowie

Konsorcjum firm Eiffage Polska Budownictwo i Eiffage Polska Serwis zakończyło prace przy budynku A1 na osiedlu „Nowa 5 Dzielnica” w Krakowie. Ostateczne pozwolenie na użytkowanie budynku uzyskano długo przed zakładanym terminem.

Konsorcjum Eiffage Polska Budownictwo i Eiffage Polska Serwis prowadzi prace na osiedlu „Nowa 5 Dzielnica” w Krakowie na zlecenie Centrum Nowoczesnych Technologii S.A. Realizacja budynku A1 przebiegła wyjątkowo sprawnie. Zgodnie z założeniami, obiekt powinien być oddany do użytkowania dopiero w połowie sierpnia b.r.

Budynek A1 został wykonany w tradycyjnej technologii. Obiekt składa się z dwóch segmentów A1a i A1b o zróżnicowanej wysokości, od 7 do 8 kondygnacji. Segmenty łączy podziemny, dwukondygnacyjny garaż. Podczas budowy „Nowej 5 Dzielnicy” zdecydowano się  zachować rosnące w pobliżu drzewa, m.in. brzozy, grab oraz klon. Trzy z nich – dwie brzozy i grab – zostały wkomponowane w bryłę budynku A1. Malowniczo przebijają swoimi koronami strop nad parterem, który łączy dwa segmenty w spójną bryłę. Wykonanie fundamentów podpierających słupy tego łącznika wymagało dużej staranności, gdyż znajdują się one zaledwie kilkadziesiąt centymetrów od układu korzeniowego żywych, rosnących drzew.

Podziemne konstrukcje A1 to żelbetowe układy słupowo-płytowe, a konstrukcję naziemną stanowią układy płyt żelbetowych i ścian nośnych murowanych z bloczków silikatowych z pojedynczymi słupami i ścianami żelbetowymi. Stropy i stropodachy wykonane zostały z żelbetu. Rytm elewacji wyznaczają zróżnicowane płaszczyzny: wcięte balkony na narożnikach oraz poziome i pionowe podziały. Na tarasach oraz balkonach zastosowano szklane balustrady ze szkła bezpiecznego. Budynek A1 – podobnie jak większość budynków w „Nowej 5 Dzielnicy” – pokryty jest płaskim, zielonym dachem z wierzchnią warstwą wegetacyjną. Zastosowano tu zieleń ekstensywną, które wymaga minimalnej pielęgnacji.

„Nowa 5 Dzielnica”, budynek A1 – realizacja w liczbach:

  • Adres inwestycji: Kraków, ul. Wrocławska 53 (Krowodrza)
  • Liczba kondygnacji: 10 (8 naziemnych oraz 2 podziemne)
  • Powierzchnia całkowita: 18 126 m2
  • Powierzchnia użytkowa mieszkań: 6 256 m2
  • Powierzchnia użytkowa lokali usługowych: 1 680 m2
  • Liczba mieszkań: 153
  • Liczba lokali usługowych: 3
  • Autor projektu architektonicznego: Jakub Rzemieniec, ION Architekci
  • Kierownik budowy: Karol Durynek
  • Inspektor nadzoru: Dariusz Łągiewka
  • Generalny wykonawca: konsorcjum spółek Eiffage Polska Budownictwo oraz Eiffage Polska Serwis
  • Wartość kontraktu (netto): 30 198 210 zł
  • Inwestor: Centrum Nowoczesnych Technologii Spółka Akcyjna sp.k.

Hotel Radisson Blu Hotel & Residences na Antałówce w Zakopanem

Firma Eiffage Polska Budownictwo (EPB) zakończyła budowę czterogwiazdkowego hotelu Radisson Blu Hotel & Residences Zakopane.

Nowy hotel znajduje się zaledwie 2,6 km od wyciągu narciarskiego na Kasprowy Wierch. Kompleks składa się z części hotelowej o powierzchni 14 072 m2 oraz apartamentowej, która liczy 7 350 m2 powierzchni całkowitej.

Do dyspozycji gości oddano już część hotelową: 158 pokoi, siedem sal konferencyjnych oraz trzy bary i dwie restauracje. Hotelowe centrum Wellness & Spa wyposażone zostało w siłownię, 20-metrowy basen, jacuzzi, saunę i orientalną łaźnię błotną typu rasul. Dodatkowo do dyspozycji gości jest zewnętrzne jacuzzi, które stanowi przedłużenie basenu. W hotelu, na poziomie -1, przygotowano 49 miejsc parkingowych, a kolejne 61 miejsc zlokalizowano na parkingu zewnętrznym.

Ostatnie prace wykończeniowe trwają w części apartamentowej, w której zaprojektowano 68 lokali mieszkalnych o powierzchni od 28 do 175 m2 oraz 59 miejsc parkingowych, rozmieszczonych na 2 poziomach podziemnych garaży. W celu wybudowania kondygnacji podziemnych, przed rozpoczęciem prac konstrukcyjnych wykonano około 60 000 m3 wykopów, które z uwagi na usytuowanie kompleksu na zboczu góry wymagały specjalistycznych i bardzo głębokich zabezpieczeń. Prace związane z budową podziemnych części kompleksu były bardzo utrudnione, ze względu na specyfikę podłoża: zwartą i trudną do odspojenia skałę łupkową (tzw. flisz podhalański).

Bryła obiektu wraz z detalami została wpisana w dominujący na tym obszarze tradycyjny styl zakopiański. Obiekt otrzymał drewnianą elewację, która została wykonana z belek z drewna modrzewiowego o wysokości 40 cm każda. Pozyskanie w naturze takiego budulca było niemożliwe, stąd belki to wysokiej jakości imitacja, składająca się ze sklejanych ze sobą pod prasą mniejszych elementów drewnianych, które po spojeniu zostały obrobione dla uzyskania właściwych wymiarów. Zarówno sam obiekt, jak i mury oporowe zostały też obłożone okładzinami z kamienia łupanego, którego obróbka była bardzo pracochłonna z uwagi na konieczność zachowania wspólnych płaszczyzn na elewacjach. Ponadto, wszystkie urządzenia techniczne na dachu zostały zakryte żaluzjami, tak aby ich widok nie zaburzał wizualnie tradycyjnej bryły dachu.

Obok tradycyjnych materiałów i rozwiązań nawiązujących do budownictwa zakopiańskiego obiekt został wyposażony również w nowoczesne elementy, jak fasady aluminiowe oraz drewniane i stalowe zadaszenia z pokryciem szklanym, a także szklane balustrady i przegrody.

Projekt w liczbach:

  • Adres inwestycji: Bulwary Słowackiego 1, Zakopane
  • Ilość kondygnacji nadziemnych: 5 – 7
  • Ilość kondygnacji podziemnych: 1 (część hotelowa); 2 (część apartamentowa)
  • Liczba pokoi hotelowych: 158
  • Liczba apartamentów: 68
  • Powierzchnia apartamentów: od 28 do 175 m2
  • Miejsca parkingowe: 110 (część hotelowa) + 59 (część apartamentowa)
  • Całkowita powierzchnia: 14 072 m2 (część hotelowa) + 7 350 m2 (część apartamentowa)
  • Generalny wykonawca: Eiffage Polska Budownictwo
  • Inwestor: Polonia Tatry Sp. z o.o.